Armored Saint – Win Hands Down

Cover

De Californische heavy metalband Armored Saint zal wellicht vooral bekendheid genieten omwille van zanger John Bush, die in een vorig leven Joey Belladonna verving bij Anthrax. Onder andere die interimjob zorgde voor enkele hiaten in de tijdlijn van Armored Saint, waardoor we met ‘Win Hands Down’ nog maar aangekomen zijn aan album nummer zeven in meer dan dertig jaar.

Deze zomer komt Bush nog eens met zijn gepantserde heiligen naar ons landje afgezakt. Het vijftal zal op het Kortrijkse Alcatraz Metal Festival haar nieuwste album komen voorstellen. De titeltrack werd alvast als single gelost en deed ongetwijfeld alvast menig Vlaams metalliefhebber watertanden naar het gezellige tweedaagse festival.

Die titeltrack kreeg dan ook de prominente plaats van opener op de nieuwe plaat. Een meerstemmig refrein dat lang blijft hangen en wisselende gitaarsolo’s van het duo Phil Sandoval/Jeff Duncan met veel versnellingen, mogen we het woord “bommetje” alvast in de mond nemen?

Minstens even opvallend is het nummer An Exercise In Debauchery, dat nog maar eens bewijs levert dat we hier niet met een doordeweeks metalbandje te doen hebben. Enkele subtiele hammondorgelklanken tijdens het refrein geven het nummer een extra ouderwets tintje mee. Muscle Memory weet na een intrigerende intro te boeien met een refrein dat lichtjes aan Queensrÿche doet denken. Ook de gitaarsolo is opnieuw top notch en zou zo van de progmetallers uit Washington kunnen komen.

We krijgen een heel frisse verzameling heavy metalnummers voorgeschoteld. De intro en strofes van In An Instant zijn grotendeels akoestisch, maar tegen de refreinen en gitaarsolo slaat de elektrische motor opnieuw aan. De melodie blijft wel prominent aanwezig. Het tempo wordt vervolgens helemaal gedrukt met de ballad Dive, waar we warempel zelfs een piano krijgen voorgeschoteld.

Veel meer hoeft daar wellicht niet meer aan toegevoegd te worden. Bush en de zijnen leveren een heel genietbaar plaatje af dat de fans ongetwijfeld doet hongeren naar Alcatraz. Ground breaking is het allemaal niet, Armored Saint doet gewoon waar ze goed in zijn. En dat mogen ze gewoon blijven doen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s