Gruesome – Dimensions of Horror

12 Jacket (3mm Spine) [GDOB-30H3-007}Toeval bestaat niet, pleegt men al eens te stellen. Toch kwam Gruesome met de nieuwe EP ‘Dimensions of Horror’ op exact dezelfde dag dat Relapse Records een reissue van de Deathklassieker ‘Scream Bloody Gore’ op de metalfans losliet. Wat die twee voorts met elkaar te maken hebben? Dat zal ik u eerst snel even uit de doeken doen.

Wie nogal verzot is op de klassieke deathmetal die de tweede helft van de jaren tachtig uit Florida kwam overgewaait, heeft allicht wel al eens van Gruesome gehoord. Het viertal kan samen al een hele festivalaffiche aan ex-bands samenstellen en specialiseert in klassiek aandoende deathmetal. Hun grote voorbeeld is de oerdeathmetalband Death en daar laten ze geen twijfel over bestaan. Hun eerste full album ‘Savage Land’ was een langgerekte hommage aan voornamelijk het Deathalbum ‘Leprosy’. Met ‘Dimensions of Horror’ haalden ze naar eigen zeggen de mosterd bij – u raadt het nooit – ‘Scream Bloody Gore’.

De gelijkenissen beginnen overigens al bij de cover. Een skelet gekleed in een bruine monnikspij en dan de titel die tussen dubbele aanhalingstekens staat. Toeval? Denk maar gauw iets anders. Zelfs heerlijke songtitels à la Raped by Darkness zouden zo kunnen zijn ontsproten aan het brein van wijlen Chuck Schuldiner.

IMG_0224Maar het belangrijkste krijg je uiteraard pas nadat je op play hebt gedrukt. Zes nummers vol zwaar doorbeukende, doch technisch fraaie gitaarriffs, goed voor net geen twintig minuten klassieke deathmetal. We hebben echt wel te maken met vier ervaren rasmuzikanten. Qua gitaargesoleer springt voornamelijk Amputation eruit, voor het betere drumwerk verwijs ik u dan weer naar Hellbound, maar mindere momenten zijn sowieso schaars.

Zo hebben de fans die ‘Scream Bloody Gore’ allang in huis hebben ook weer een reden om nog eens bij de platenboer binnen te stappen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s