Circle II Circle – Seasons Will Fall (2013)

Rare naam voor een metalband, hoor ik u zeggen. De melodieuze powermetalband rond voormalig Savatagefrontman Zak Stevens is intussen aan haar zesde studioalbum toe. Zak zelf noemt het hun beste album totnogtoe, wat meestal een zwak excuus is om eindeloos te gaan experimenteren (Lulu, weet je wel?). Al na een eerste luisterbeurt blijkt weliswaar dat ‘Seasons Will Fall’ echt wel een sterke plaat is.

Traditiegetrouw opent Circle II Circle met een stevige gitaarriff en dat is nu niet anders. Diamond blade neemt de luisteraar direct stevig vast. Net als in het openingsnummer worden doorheen het hele album hevige gitaarriffs moeiteloos afgewisseld met melodieuze stukken. Dat is voor een groot stuk te danken aan het feit dat de band terug een full time keyboardspeler én twee gitaristen in huis heeft. Qua songwriting zit alles dus dik in orde. Met het negen minuten durende Epiphany bijvoorbeeld komt Stevens dichter dan ooit bij de klassieke Savatagesound. Vooral de intro doet fans spontaan terugdenken naar ‘The wake of Magellan’ of het eerste Circle II Circle-album ‘Watching in silence’.

Dat gevoel krijg je ook bij de titeltrack. Het bevat misschien wel het enige echte meezingrefrein van het album, gevolgd door een melodieus stukje piano en dan barst in alle hevigheid de gitaarsolo los. Het is een van de weinige nummers op het album die er echt tussenuit springen. Het niveau blijft consistent op nummers als Isolation en Sweet Despair. Afsluiten doen we met de meeslepende ballad Only Yesterday.

Samengevat: Met ‘Seasons Will Fall’ hebben Stevens en co weer een geweldige plaat gemaakt. Het geheel klinkt zoals we van Circle II Circle gewoon zijn maar nog iets melodieuzer. Fans zullen er ongetwijfeld van smullen en ook niet-metalheads zullen verschillende nummers ongetwijfeld kunnen smaken. Diamond Blade zou het ongetwijfeld goed doen als opener bij de komende tournee en nummers zoals Seasons will fall zullen wellicht snel een vaste plaats hebben in de setlist. Op data in Europa en specifiek in België blijft het voorlopig wachten. We houden alvast onze vingers gekruist om ze voor de tweede keer op Graspop te mogen aanschouwen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s