Megadeth – AB (2013)

220px-super_collider_megadethUitgerekend op wat zo ongeveer de eerste zomerse dag van 2013 moet geweest zijn mochten we Megadeth verwelkomen in de AB in Brussel. Op 4 juni ligt hun nieuwe album ‘Super Collider’ wereldwijd in de winkelrekken, dus het viertal vertrok nog eens op tournee. Momenteel hebben ze geen vast voorprogramma dus mocht Spoil Engine het publiek opwarmen. Het relaas van een –letterlijk- warme avond.

Dat de West-Vlamingen –en Nederlanders- er zin in hadden werd al snel duidelijk. Het vijftal speelde een set zo strak als de string van Maggie De Block (excuses voor de mental images) en probeerde, helaas tevergeefs, een eerste moshpit op gang te krijgen in een uitverkochte AB. Op het einde van de avond bleef de vrolijke bende nog even napraten met enkele fans. Dat het publiek de melodieuze thrashmetal wel kon smaken bleek ook uit het feit dat de bandshirts in een wip uitverkocht waren. €15 is dan ook een ‘batje’ zoals ze dat in de thuisprovincie van de band zouden zeggen.

Maar nu over naar de essentie van de avond. Het publiek kwam uiteraard vooral voor de Big 4-band rond Dave Mustaine. Rond 21u was het dan ook zover. Een videootje op de grote schermen begeleid door de intro van Prince of Darkness, waarna de leden één voor één het podium op komen. Met Trust kiest de band voor een eerder rustig begin. Dave z’n gitaar stond opnieuw op extra-(iets té?) crunchy waardoor de solo van Chris Broderick helaas een beetje verloren ging. Dat werd gelukkig snel bijgestuurd. Met Kingmaker en later op de avond ook Super Collider krijgen we al twee nummers van het opkomende album te horen. Vooral dat laatste nummer blijft wel aan de ribben kleven.

Vorig jaar vierde de band het twintigjarige bestaan van hun album ‘Countdown to Extinction’ met een tournee, helaas werd toen Europa niet aangedaan. “Dat gaan we nu proberen goed te maken”, aldus Mustaine. Met Countdown to Extinction, Architecture of Aggression, Ashes in your Mouth, Sweating Bullets en (uiteraard) Symphony of Destruction was dat album dan ook goed vertegenwoordigd.

“Could you play Poison was the Cure?” vroeg een fan. Dave repliceerde, gevat zoals altijd: “Sure I could. I won’t though.” De fan liet het alvast niet aan haar hart komen. Zelfs de grootste flamingant keelde A Tout le Monde met veel plezier mee. Ook grote hits zoals She-wolf en Peace Sells bliezen, met behulp van indrukwekkende animaties, het spreekwoordelijke dak eraf. Het was wel tekenend hoe Megadeth, dat meestal toch erg strakke sets speelt, dit keer al te vaak pauzes liet tussen de nummers.

Afsluiten deed de band traditiegetrouw met een, zoals het van hen verwacht werd, ultrastrakke versie van Holy Wars… the Punishment Due. Uiteindelijk moesten we het net zoals de mensen in Groningen een dag eerder stellen met een eerder korte set van vijftien nummers. We zijn echter al goed opgewarmd voor Graspop volgende maand!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s