Suikerrock 2013 Report – Dag 2

2013Bereid je maar voor inwoners van Tienen want het is weer tijd voor Suikerrock! Vrijdagavond maakte het gezellige stadsfestival zich op voor een heuse clash der lage landen. In de zwart-geel-rode hoek hebben we The Scabs, de Vlaamse Rolling Stones. In de rood-wit-blauwe hoek Golden Earring, een band die al langer meegaat dan de Britse oerrockers en de tand des tijds beter lijkt doorstaan te hebben. Ik laat gewillig de openingswedstrijd van de Jupiler pro League en de verjaardag van een vriend aan mij voorbijgaan, je kan dus wel zeggen dat ik spektakel verwacht. ‘Let’s get ready to rumble!’

De zomer laat zich voelen op het marktplein van Tienen. Toch is er nog geen enorme drukte wanneer mijn celebrity crush Lisa Smolders (bekend van Studio Brussel) om 17u45 spitsafbijters van dienst Marco Z aankondigt. Stipt op tijd, we hadden het niet anders verwacht hier op Suikerrock.

Was ik nog helemaal onder de indruk van de heerlijke verschijning van Lisa, dan kon Marco Z mij toch iets minder bekoren. De band speelde nochtans een gevarieerde set met een streepje blues, folk, rock ‘n’ roll en die ene hit I’m a Bird. Het grote probleem was vooral Marco zelf. De Limburger oogde onenthousiast en kon de eentonigheid in z’n stem moeilijk verbergen.

Heel wat meer enthousiasme was er te bespeuren bij The Van Jets. Het nog altijd niet heel grote publiek leek nog onvoldoende opgewarmd maar de Oostendenaren lieten het niet aan hun hart komen. ‘Ik zal dan maar eens het goede voorbeeld geven’ moet zanger Johannes Verschaeve gedacht hebben net voor hij tijdens Electric Soldiers het publiek indook. De meisjes rondom hem werden eerst gek en begonnen hem vervolgens intens te omhelzen. ‘Damn, I love this job’, moet toen zijn gedachtegang geweest zijn. Met onder andere ook Down Below, Danger Zone en The Future kregen ook andere fans in elk geval waarvoor ze gekomen waren.

Omstreeks half negen kon dan, ongeveer gelijktijdig met de match in Brugge, de grote clash van de dag beginnen. Het volk was intussen toegestroomd wanneer Guy Swinnen met zijn Scabs de ring betrad. Weinig uitleg, gewoon beginnen spelen. That’s how they roll.

Ik had net bericht gekregen dat Timmy Simons rood had gekregen, volgens mijn voor Roeselare supporterende vriend onterecht, toen ‘Why?’ werd ingezet. Toepasselijk, me dunkt. Nadat een aangrijpende versie van Time was opgedragen aan de eerder deze week overleden bassist Fons Sijmons kwam de sfeer er pas echt in met Hard Times. Intussen moest zo’n kleine 150 kilometers verder westwaarts ook Sporting Charleroi met z’n tienen verder.

De voetballers hadden wellicht net de kleedkamers terug verlaten om aan de tweede helft te beginnen toen ook The Scabs even het podium verlieten. Als encore kregen we nog Matchbox Car. Neil Youngklassieker ‘Rocking in the free world’ was helaas uit de setlist gevallen. Maar niet getreurd, de Chinees Wang had er immers met een enorme pegel net 1-0 van gemaakt.

Terug naar Tienen, waar Vlaanderen’s blonde rock’n’rollgodin Lisa Smolders de hoofdact aankondigde. Nederland was namelijk aan zet. Golden Earring bestaat intussen 51 jaar. Da’s zo oud als mijn moeder! Dan heb je wel enkele hits in de kast. Another 45 Miles, Twilight Zone en When the Lady Smiles, om er een paar te noemen, werden stuk voor stuk strak gebracht zonder dat er ook maar iets de vergevorderde leeftijd van de bandleden verraadde.

Met Going to the Run droeg ook frontman Barry Hay een nummer op aan Fons Sijmons. Na Long Blonde Animal kreeg Rinus Gerritsen z’n typerende dubbele basgitaar overhandigd. Even het voetbal checken tijdens de korte improvisatie. Net voor affluiten had Blondel er nog 2-0 van gemaakt. Ook hier zaten we tegen de climax. Gitarist George Kooymans zette namelijk net Radar Love in, uiteraard met uitgebreide drumsolo. Met nog bisnummers She Flies on Strange Wings en Holy Holy Life zat de clash er op. Korte setlist wel. Ik had vooraf gehoopt om eindelijk eens Mission: Impossible te horen. Het heeft niet mogen zijn.

Ware dit een boksmatch geweest dan hadden we als Vlaming eerlijk moeten toegeven. Nederland heeft gewonnen. Niet met KO, maar zeker op punten. De set van Golden Earring was redelijk kort, maar o zo krachtig. Met The Van Jets hebben we echter nog een groot potentieel en ook The Scabs zijn nog lang niet versleten. En wij hebben Lisa Smolders.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s