Death Angel – The Dream Calls for Blood (2013)

death-angel-the-dream-calls-for-blood-620x620Voor de meeste metalheads heeft Death Angel geen introductie meer nodig. De Bay Area thrashers vierden onlangs nog de vijfentwintigste verjaardag van hun debuutplaat ‘The Ultra-violence’ en zijn met ‘The Dream Calls For Blood’ al aan hun vierde album toe sinds de reünie in 2004.

Wie het vijftal vorig jaar op Graspop of eerder dit jaar op Alcatraz aan het werk zag, weet met zekerheid dat er nog geen sleet zit op de band met Filippijnse roots. Rob Cavestany shredt nog steeds of z’n leven ervan afhangt en zanger Mark Osegueda gilt zonder problemen menig popsterretje de depressie in. En na drie jaar van onophoudelijk touren was het dus nog eens tijd om de studio in te duiken.

Opener Left For Dead zet direct de toon. Snoeiharde 80′s style thrash metal vanuit het hart van de beweging, de San Francisco Bay Area. Niet echt een van de betere nummers van het album trouwens. Ook Son Of The Morning komt uit dezelfde weinig vernieuwende hoek. De band beukt er gewoon staalhard op los. Fallen is ongetwijfeld een vroeg hoogtepunt van het album. Hard beukende strofes, even terugschakelen voor een melodieuzer refrein en dan de snerpende gitaar van Cavestany.

De titeltrack klinkt aanvankelijk een beetje geforceerd maar gaat wel groeien. Caster Of Shame daarentegen kan direct overtuigen. Afsluiter Territorial Instinct/Bloodlust begint met een akoestisch stukje, onheilspellende elektrische gitaar errond geweven, maar spoedig genoeg wordt er alweer overgeschakeld op een zwaardere riff. Toch wordt het tempo niet weer ineens de hoogte ingedreven. We krijgen de verademing waar we eigenlijk al eventjes naar op zoek waren. Wat volgt is eigenlijk een ideale muzikale verwoording van de albumcover. Het eerder genoemde gebrek aan originaliteit wordt in extremis toch nog goed gemaakt.

De allerbeste Death Angelplaat zou ik ‘The Dream Calls For Blood’ dus niet durven noemen. Albums als ‘Act III’ en ‘The Art Of Dying’ hadden nu eenmaal iets magisch. Toch overstijgen meerdere nummers ruimschoots de middelmaat. De magie is nog niet helemaal dood, al merk je toch iets meer blood dan dream.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s