Channel Zero – Kill All Kings (2014)

channel20zero20-20kill20all20kingsToen gitarist Xavier Carion wegviel, zijn we Channel Zero even volledig kwijt geweest. Na de dood van drummer Phil B ging het gelukkig niet zo ver, minder dan een jaar na die onfortuinlijke tiende augustus 2013 aanschouwt de wereld het zesde full album van België’s bekendste metalband. Een album waarvoor het een beroep deed op de kunsten van pottenstamper Roy Mayorga. Stone Sour en ex-Soulfly, weet u wel?

Stilte alom op het terrein van Alcatraz Metal Festival in augustus 2013, wanneer de organisatie verklaart dat Channel Zero niet zal optreden, drummer Phil Baheux is net onverwachts overleden aan de gevolgen van een aderbreuk. De minuut stilte die daarop volgt, is brutaler dan de vetste drumpartij  die de man zelf ooit uit zijn potten heeft weten halen.

De bende was toen echter al aan het werken aan een nieuw album, het tweede sinds hun grote comeback. ‘Kill All Kings’ zou gaan gelden als eerbetoon aan de pas overleden kolos. Het gevoel dat je vanaf de eerste noten van Dark Passenger overvalt, is er dan ook een van opluchting. Channel Zero staat er nog steeds. De mensen die zich vooraf eventueel vragen stelden over het vervangen van de meer dan opmerkelijke drummer die Phil was, weten zich direct gerustgesteld. Mayorga heeft stijl. Zijn band Stone Sour blijkt trouwens nooit ver weg.

Tweede nummer op het album Electronic Cocaine heeft u misschien al eens horen passeren op Studio Brussel. De eerste single gaat over het first world problem van internetverslaving. Een goed voorbeeld van de nieuwe Channel Zero overigens: op ‘Kill All Kings’ trekt de band een groot blik melodie open ter aanvulling van de brute thrashy groovemetal.

Het is duidelijk dat ook gitarist Mikey Doling intussen op zijn gemak zit in België. Zijn riffs en solos, het zit allemaal goed. Luister daarvoor maar eens naar Ego of Crimson Collider. Waar de solo vroeger al eens achterwege pleegde te blijven, staat het Channel Zero met de Amerikaan garant voor enkele uiterst genietbare soleerstukken. Ook frontman Franky DSVD blijkt overigens nog altijd bijzonder goed bij stem.  Op Duisternis valt trouwens te horen dat de man het ook in het Vlaams en het Frans-met-zware-Vlaamse-tongval kan.

Groot was de verslagenheid na het horen van het nieuws dat Phil B overleden was. Minstens even groot is de opluchting na het beluisteren van ‘Kill All Kings’. Channel Zero staat er nog. En “Whatever doesn’t kill you can only make you stronger”, pleegt men dan al eens te zeggen. Tegen mijn grootvader moet je dat niet zeggen na zijn hersenbloeding, maar dit Channel Zero, die lijken waarlijks sterker te staan dan ooit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s