Edguy – Space Police: Defenders of the Crown (2014)

edguy-space-police-defenders-of-the-crownDe fans van meer opgewekte metal komen de laatste tijd zwaar aan hun trekken. Vorige maand nog verwelkomde Gamma Ray haar nieuwe baby: nu komt ook het eveneens Duitse Edguy van Tobias Sammet, vorig jaar nog goed voor een nieuw album met zijn andere project Avantasia, met nieuw materiaal. Titel en hoes voorspellen alvast komische doch epische taferelen.

Tobias Sammet is intussen al geen onbekende meer in de metalwereld. De man bezit een bijzonder krachtig strottenhoofd en heeft genoeg ideeën om verschillende projecten van stof te blijven voorzien. Opener Sabre & Torch leert ons alweer hoe Edguy nu weer klinkt in vergelijking met zijn andere project Avantasia. Zware riff, veel keyboard. Hoewel beide dicht bij elkaar liggen qua sound is er toch een duidelijk onderscheid.

De intro van Space Police doet wat aan Edguyhit King Of Fools denken, maar de rest klinkt iets minder memorabel dan het origineel. Sammett demonstreert naar het einde wel even de rek in zijn strot, alsof er gewoon een stremolobar aanhangt.

Ook Defenders Of The Crown teert grotendeels op metalclichés. Inzetten met een korte gephaserde riff, gevolgd door een gitaarharmonie over een dubbele basdrum die heel het nummer blijft doorhameren. Lichtpuntje is toch de wisselende gitaarsolo tussen gitaristen Jens Ludwig en Dirk Sauer. Direct daarna een singalongstukje dat het live ongetwijfeld wel goed zal doen. Daarna trekt het nummer zich weer lekker in gang, maar dat refrein dat direct volgt, klinkt toch tamelijk eentonig.

Een spinnende kat zorgt voor de intro van Love Tyger, een nummer dat klinkt als ware het de intro van één of andere superheldenreeks. Een of andere supermachoheld die je vrouw komt binnendoen wanneer je bent gaan werken dan wel. De band had hier trouwens al een geanimeerde videoclip van op ons losgelaten.

Dat Sammett zich uitgebreid laat inspireren door de Weense zanger Falco, dat was allang geen geheim meer. Bij deze heeft Edguy eindelijk een excuus om diens ode aan Mozart Rock Me Amadeus ook eens live te brengen. Zijn cover is best vermakelijk, al brengt die weinig toegevoegde waarde.

Edguy kan ook lief en sensueel klinken. Denk aan de toffe momenten die je beleeft met je grote liefde. Het nummer Do Me Like A Caveman klinkt for the record veel oprechter en innemender dan de titel doet vermoeden. Afsluiter The Eternal Wayfarer duurt om en bij de negen minuten maar begint tegen het einde pas echt te boeien. Vooral op het moment dat het orgelachtige keyboardgeluid begint in te beuken en Ludwig nog eens wat hoge noten uit z’n gitaar tovert.

Ook nog snel een woordje over bonustrack England, waarin Sammett het geboorteland van Mr Bean,  Shakespeare, die gast die verloren heeft tegen “Braveheart” en vooral heavy metal lof toezingt. Overigens: Wenen heeft Mozart, Frankrijk heeft Parijs, Rome heeft de Paus, maar Engeland heeft Steve Harris (voor wie het nog niet wist, de sterke man achter Iron maiden). En Sammet, zelf een notoir fan van FC Bayern München, troost de Engelse voetbalfans met zijn opinie dat penaltyreeksen toch zwaar overrated zijn. De Engelsen hebben, zoals u al kon raden, geen al te beste reputatie wat dat betreft.

Wie gehoopt had op een nieuw ‘Hellfire Club’ of ‘Theatre of Salvation’ komt dus lichtelijk bedrogen uit. ‘Space Police’ loopt over van de grootse keyboards en de zelfrelativering, maar weet toch net niet hard genoeg te boeien om de luisteraar nog eens mee te nemen doorheen Tobias Sammet’s fantasie. Iets waar de legobouwdozen met dezelfde naam trouwens met veel meer gemak in slaagden. Het meest vermakelijke nummer England zal dan nog voor veel luisteraars verborgen blijven. Ain’t that a shame?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s