King Hiss – Sadlands (2014)

cover-1024x1024Toen ze vorig jaar Graspop mochten wekken op zondag, vertoonde King Hiss al tekenen van een groot potentieel. De présence was er en ook over de kwaliteit van het materiaal viel niet te klagen. Een EP waar zeven nummers op stonden te blinken was al te vinden en nu heeft de vierkoppige stonermetalband met ‘Sadlands’ ook haar eerste full album in de rekken liggen.

Wakker schudden, dat is waar opener La Haine probleemloos in slaagt. Die eerste nummers vormen een moker waarbij je spontaan terugdenkt aan Kyuss en Corrosion Of Conformity. Dankzij de hoge doch krachtige stem van zanger Jan Coudron weet de band toch een eigen sound te creëren.

Traag maar gestaag dendert King Hiss alles omver. Voor de eerste keer op het album krijgt gitarist Joost Noyelle een solomomentje. Het daaropvolgende Guilty Pleasures is niet helemaal wat je onder die titel zou verstaan. Een pleasure is het wel: Een uiterst meeheadbangbare riff, een semi-akoestisch tussenstukje waarna de madness losbarst. Daar hoef je jezelf niet voor te schamen. In datzelfde straatje huist ook Temple Of The Eye.

Ook de fans van instrumentale muziek komen aan hun trekken. Weight Of A Tombstone weet, onder andere dankzij voldoende tempowisselingen, zeker te boeien. Afsluiter en titelsong (Sadlands dus) begint met een riff die aan Iron Maideninstrumental Transylvania doet denken, maar spoedig genoeg valt ook Caudron opnieuw in met z’n typisch stemgeluid. Nog eenmaal trekt de band alle registers open met al wat ze nog aan riffs in huis hebben. Ook het ritme wordt al eens opgetrokken. Onder het motto ‘always leave your crowd hungry’ komt het nummer, en daarmee het eerste full album van King Hiss, nogal abrupt tot een einde. En honger hebben we in elk geval nog.

Hoogtepunten uit de plaat halen is niet vanzelfsprekend. ‘Sadlands’ is een evenwichtige plaat geworden zonder echt grote uitschieters. Negatief hoeft dat niet te zijn gezien het hoge algemene niveau dat de band twaalf nummers lang weet aan te houden. Ze klinken typisch als die eerdergenoemde stonergrootheden zonder een slechte kopie ervan te worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s