Exodus – Blood In, Blood Out (2014)

exodusbloodinbloodoutGary Holt is een bezig man. Wanneer de gitarist met zijn band Exodus even niets te doen heeft, trekt hij op tournee met Slayer. Momenteel is echter alle aandacht weer op zijn eigen band gericht. Een band waarvoor hij even op zoek moest naar een nieuwe zanger na het vertrek van Rob Dukes. Die werd dan gevonden in oudgediende Steve “Zetro” Souza (‘Pleasures Of The Flesh’, ‘Fabulous Disaster’,…)  ‘Blood In, Blood Out’ is overigens het zesde Exodusalbum met Zetro, het tiende in totaal.

Het meest opvallende aan opener Black 13 is de ietwat industrial aandoende intro, verzorgd door Dan The Automator. Voor de meesten beter bekend van Gorillaz. De titeltrack overtuigt niet direct, vooral het refrein valt tegen, maar de gitaarharmonieën aan het einde maken heel veel goed.

Op Salt The Wound krijgen we nog een ander ex-lid te horen. Inderdaad, Kirk Hammett begon zijn carrière bij Exodus alvorens metalgeschiedenis te gaan maken met Metallica. Het resultaat van de nieuwe samenwerking is een lekkere midtempo thrasher, zoals er wel meer op het nieuwe album passeren. Body Harvest doet met haar wisselende gitaarsolo denken aan enkele van de beste nummers onder Rob Dukes.

Is er in metal plaats voor duetten? Ja hoor. Tijdens Btk horen we opnieuw een gast, weer niet van de minste. Chuck Billy, u herkent hem ongetwijfeld van bij die andere grote thrashband met christelijke bijklank Testament. Qua opbouw een van de beste nummers op het album overigens, mede dankzij enkele korte grunts, voorzien door de gastvocalist.

Ook My Last Nerve is zo’n nummer dat lekker doorthrasht. Opnieuw niet op volle snelheid, maar het nummer bevat enkele lekkere riffs. Naar het einde van het album toe gaat het tempo dan toch een beetje de hoogte in, met name tijdens Numb en Honor Killings. Hebben we die overgangsriff in het midden van dat tweede nummer niet al eens eerder ergens gehoord? Ze doen er in elk geval iets anders mee, dus dat zou hen mogen vergeven worden.

Met Food For The Worms trekt het vijftal uit Richmond, California nog een keer alle registers open. De  intro doet opnieuw denken aan ouder werk onder Dukes, met name .44 Magnum Opus. Daarna zakt het nummer toch een beetje ineen. Het album is net op tijd afgelopen, denk je dan.

‘Blood In, Blood Out’ is dus wel een meer dan behoorlijk album geworden. In een denkbeeldig duel met hun longtime buddies van Death Angel trekken ze opnieuw moeiteloos aan het langste eind. We onthouden wel dat Zetro nooit een veelzijdig vocalist zal worden, maar sinds wanneer is dat essentieel bij thrash metal? Dit nieuwe album is bovendien één van zijn beste platen. En Gary Holt, het is je bij deze vergeven dat je je maats even hebt in de steek gelaten om Jeff Hanneman te gaan vervangen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s