Grumpf – Rise of the Tyrant (2014)

14314333Talent  van eigen bodem moet gekoesterd worden, vandaar dat we de nieuwe EP van de jonge Hulshoutse band Grumpf niet zomaar konden laten passeren. “Zaten die soms met z’n allen op de WC toen ze nog met een bandnaam moesten komen of zo”, hoor ik u alvast denken. De bandnaam terzijde maakt het jonge viertal echte ouderwetse heavy metal vergelijkbaar met Airbourne en Clutch.

Was hun eerste echte fullalbum ‘Wild, Wet and Willing’ nog eerder een samenraapsel van eighties style hard rock en heavy metal, dan gaan de jongens op ‘Rise Of The Tyrant’ toch op zoek naar een duidelijke sound. Een sound die vanaf opener Rise de luisteraar stevig bij de ballen probeert te grijpen. Een stevige drive, spontane riffs en een clinisch acurate falsetstem. Kent hier iemand het Zweedse Steelwing? Het nummer zou namelijk van hen kunnen komen.

Something Worth Fighting For is dan weer 100% Airbourne. Wanneer zanger Stef, zoals bij de intro het geval is, wat meer power op z’n stembanden steekt, komt het geheel soms wat geforceerder over. Wanneer de gitaarsolo inzet, is het echter weer al spontaniteit. De jonge Antwerpenaren blijken ook Guns ‘n’ Roses wel te kunnen pruimen. Dat blijkt uit de riffs in Out In The Wild, met talkbox in het refrein. Innovatieve rockmuziek heeft geen plaats op een Grumpfschijf, lekkere riffs daarentegen zijn overvloedig te vinden. En de lyrics zijn dan ook navenant: “Hillside City concrete jungle where dreams are broken down / So peel my banana and suck my coconuts bitch!”

Bij het begin van King Of Tyrants maakt drummer Gertjan van zijn tamtam. De gelijkenis met het eerder genoemde Steelwing is opnieuw opmerkelijk. Had ik al gezegd dat we dit precies al eens eerder hadden gehoord? En gezien ook. Die hoes dan. Die zou toch zo tussen een hoop Robert Rodriguez- of Quentin Tarantinofilmposters kunnen? Twee regisseurs die van vette knipogen naar hun oude idolen een handelsmerk hebben gemaakt, zie je waar ik naartoe wil?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s