Mammoth Mammoth – Volume IV: Hammered Again (2015)

22122Aan alle fans van stoner metal: veel meer stoned dan Mammoth Mammoth hebben ze nog niet uitgevonden. Het viertal uit Melbourne, Australië klinkt zoals Motörhead wellicht zou klinken indien Lemmy de drank en vrouwen zou inwisselen voor wiet en nog meer wiet. Hun derde full album luistert dan ook naar de toepasselijke naam ‘Hammered Again’.

Vooraleer u uw kennis van de latijnse cijfers in vraag stelt: IV is wel degelijk 4. Hun self-titled debuut-EP is namelijk ook opgenomen in de telling en dat brengt ons na de full albums ‘Chapter II: Mammoth’ en ‘Chapter III: Hell’s Likely’ logischerwijs dus alweer bij IV.

Die vierde plaat begint met een korte, snelle meebruller à la Misfits. Love’s A Bitch, trappen de Aussies snel even met veel machtsvertoon een open deur in. Met het aanstekelijke Lookin’ Down The Barrel gaan we dan weer direct de Motörheadtoer op. Een simpele maar stevige gitaarriff en opnieuw meebrullen dus. Check daarvoor maar even de videoclip.

Daarna verzandt het album in fuzzy loodzware stonerriffs en basgitaren in volle overdrive. Met de lyrics “I’m a fuel injected suicide machine” deelt de band een duidelijke knipoog uit naar de grote Mad Max, maar echt boeien doet ook het nummer Fuel Injected voorts niet.

MammothMammoth10327We krijgen in het midden van het album net iets te veel nummers voor de kiezen met een hoog “meh”-gehalte. Het gevoel dat de band nog wat achterhoudt is zeker aanwezig, maar tijdens een Black Dog (overigens geen coverversie van het Led Zeppelinnummer) komt het er in elk geval niet volledig uit.

Dan toont afsluiter High As A Kite dat we gelijk hadden met dat iets achterhouden. Met hun minimalistische lyrics, waarin vooral het zinnetje “I’m High As A Kite, I Never Wanna Come Back Down” nogal vaak terugkomt, nemen de Australiërs u dan toch eens mee op een psychedelische trip op overdrive en powerchords. Een trip die voordien nog zo goed als exclusief aan de drug Monster Magnet werd gelinkt.

Als hoogstaande, laat staan vernieuwende plaat zal deze ‘Chapter IV: Hammered Again’ de geschiedenisboeken niet halen. Fans van het stonergenre zullen echter de simpele, krachtige nummers zeker weten te waarderen.  En High As A Kite maakt ook voor de andere muziekliefhebbers veel goed.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s