Amon Amarth: “Wij als headliner, waarom niet?”

005191963_500Op 25 maart verschijnt ‘Jomsviking’, de dertiende studioplaat van Amon Amarth en tot vandaag tevens het meest indrukwekkende project van de Zweedse vikings. Voor het eerst waagt de bende van frontman Johan Hegg zich aan een heus conceptalbum, reden genoeg om gitarist Johan Söderberg even enkele vraagjes voor te schotelen.

Hallo Johan. Hoe klinken de eerste reacties op het nieuwe album?
Johan Söderberg: Die waren totnogtoe heel positief. Het is een groots project en sommigen spreken van ons beste werk tot dusver.

Voor het eerst wagen jullie zich aan een heus conceptalbum. Kan u iets meer over de inhoud vertellen?
De Jomsvikings waren een soort elitetroepen binnen de vikings. In ons album gaat het over een jonge Jomsviking die verliefd wordt op een meisje dat op het punt staat uitgehuwelijkt te worden. Wanneer hij per ongeluk een moord pleegt, ziet hij zich genoodzaakt op de vlucht te slaan. Langzaam maar zeker wordt hij geconfronteerd met zijn verleden en hij gaat op zoek naar wraak op de mensen die zijn leven hebben verwoest.

Welke nummers vindt u zelf de beste?
Dat verandert nog keer op keer in mijn geval. Als ik er eentje moet noemen, ga ik ongetwijfeld wel voor Raise Your Horns. Dat wordt ongetwijfeld een van onze toekomstige liveklassiekers.

Ester SegarraEen conceptalbum lijkt evident voor een band zoals Amon Amarth. Waarom nu pas?
We speelden al geruime tijd met het idee om een conceptalbum te maken, maar vonden niet direct een geschikt onderwerp.

Waar kwam dit idee dan vandaan?
Ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed meer. Het concept van de Jomsvikings leek ons sowieso leuk om iets mee te doen. Het vormde uiteindelijk een goeie achtergrond voor het verhaal dat we wilden vertellen.

Op het nummer ‘A Dream That Cannot Be’ is ook de Duitse zangeres Doro Pesch te horen, opnieuw iets compleet nieuws voor jullie. Hoe is dat in zijn werk gegaan?
We hebben het daarin over een vrouwelijk personage. Het leek ons dan ook niet meer dan logisch dat we een vrouwelijke stem mee aan het woord lieten. Doro was voor ons een heel goeie keuze en gelukkig zag ze het zelf ook direct zitten.

Jullie optredens zijn telkens een beleving op zich. Waarmee zijn jullie zoal bezig voor de aankomende tournee, die jullie ook naar Nederland en België brengt?
Aan grote specifieke acts zijn we eerlijk gezegd niet echt bezig. We proberen wel elke keer opnieuw onze shows een beetje omvangrijker te maken. De volgende tour wordt dus sowieso opnieuw een stuk grootser dan de vorige. Hoe die zoal ingevuld zal worden, dat blijft afwachten.

Op het album is drummer Tobias Gustafsson te horen. Gaat hij ook mee op tournee?
Dat is sowieso nooit de bedoeling geweest. Toen Fredrik vorig jaar vertrok, zijn we onze zoektocht begonnen naar een nieuwe drummer. Om ons nieuwe album op te nemen leek het ons echter niet opportuun om de studio in te duiken met een compleet onbekend nieuw bandlid. Daarom hebben we een beroep gedaan op Tobias als studiomuzikant. Momenteel zijn we echter bezig met een drummer die meegaat op tournee en dan ook een vast bandlid zal worden.

Is er een groot verschil in stijl merkbaar tussen Fredrik en Tobias?
Het drumwerk op het nieuwe album is duidelijk een stuk luchtiger dan wat we voordien met Fredrik hebben gebracht. Op die manier komen de gitaarharmonieën een stuk beter tot hun recht. De variatie in Tobias’ drumspel is ook een stuk groter.

In de nabije toekomst nemen we afscheid van verschillende grote headliners. Welke bands kunnen in de toekomst de leemtes opvullen?
Jonge bands die in de voetsporen van Iron Maiden of Black Sabbath kunnen treden zie ik niet direct aankomen. Onze landgenoten van Sabaton hebben volgens mij echter wel het potentieel om een grote headlineract te zijn. En ik denk dat wij zelf ook wel de goeie weg op zijn. Amon Amarth als headliner, waarom niet hé.

Met jullie liveshows zit dat er inderdaad wel in. Bedankt voor uw tijd en veel succes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s