Gruesome – Savage Land

ouerytslExhumedzanger/gitarist Matt Harvey, drummer Gus Rios (ex-Malevolent Creation), gitarist Daniel Gonzalez (Possessed) en bassist Robin Mazen van Derkéta, dat is een metalsupergroep de naam waardig. Dat viertal verklaarde hommage te willen brengen aan die typsche sound van de bands uit Florida, Death in het bijzonder. Dan verlekker je jezelf alvast op een heerlijk plaatje ouderwetse deathmetal. En teleurstellen doen ze zeker niet.

Harvey en Rios kenden elkaar al van de Chuck Schuldiner-tributeband Death (DTA). Tussen de Deathcovers door rees het idee om samen nieuwe nummers te gaan schrijven in dezelfde stijl. Het resultaat is een plaat met acht nummers met dezelfde ingesteldheid, intensiteit en energie, maar dan onder een ander label. Death is namelijk synoniem voor Chuck.

Nummers zoals de titeltrack of Trapped In Hell zijn gewoon langgerekte knipogen naar Schuldiner zaliger. Weliswaar met iets minder schreeuwerige en meer gory vocals. Dat zorgt ervoor dat we qua sound al iets meer de richting uitgaan van een Obituary, om er maar eentje te noemen.

NiuvisMartin1

Een plaatje dat werkelijk voorbijvliegt, dat ‘Savage land’. Tijd om je te vervelen heb je niet. Daarvoor zorgen de hoogstaande techniciteit en vele tempowissels tijdens nummers als Demonized of het thrashy Hideous. Onder andere tijdens Gangrene en Psychic Twin krijgen we dan weer heerlijke wisselende gitaarsolos van Harvey en Gonzalez voorgeschoteld. Bij Closed Casket wordt de solo dan weer verzorgd door James Murphy (bekend van onder andere Obituary, Death en Testament).

Mensen met een kritische natuur zouden dan kunnen argumenteren dat we weinig nieuws voorgeschoteld krijgen en dat een kopie zelden beter is dan het origineel. En inderdaad, je zou kunnen stellen dat Gruesome niet meer dan een afkooksel voorschotelt van Death; en dat Chuck onovertroffen is, staat zo goed als vast. Het viertal weet weliswaar een sterke nieuwe plaat af te leveren geheel in gekende stijl, en ook dat is een duidelijk teken van klasse.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s