UFO – A Conspiracy of Stars (2015)

61qqnvwugblVoor wie het zich afvroeg: UFO bestaat nog wel degelijk. De Britse hardrockband werd tijdens de jaren zeventig bekend met protoheavymetalnummers zoals Doctor Doctor en Rock Bottom. Hun absolute hoogtepunt was ongetwijfeld de liveplaat ‘Strangers In The Night’ uit 1979 waar gitarist – en broer van Scorpionsgitarist Rudolf – Michael Schenker op te horen was. Maar nu terug naar het jaar 2015, want het vijftal heeft met ‘A Conspiracy Of Stars’ haar tweeëntwintigste album op de wereld losgelaten.

Misschien eerst nog even een update wat de bandleden betreft, want het is me daar een duiventil geweest. De enige vaste waarde gedurende het 45-jarige bestaan van de band is frontman Phil Mogg, op gitaar vinden we nu al een dikke tien jaar Vinnie Moore en ook Andy Parker (drums) en Paul Raymond (keyboard/gitaar) zijn er nog altijd bij. Op de bas hoort u Rob De Luca, die voordien enkel als tourbassist te horen was.

Wat de muziek betreft, valt er weinig wereldschokkends te melden. We krijgen een aantal ietwat belegen bluesy hardrocksongs voorgeschoteld. Mogg klinkt op zowat elk nummer exact hetzelfde en lijkt bij momenten het al tamelijk gezapige tempo nog wat extra te proberen drukken.

Naar nummers die eruit schieten is het dus wel even zoeken. In dat opzicht is Ballad Of The Left Hand Gun – voornamelijk bij gebrek aan ander – misschien wel het vermelden waard. Onder meer door de slidegitaar doet het nummer wat meer western aan dan de rest. Die titel helpt daar uiteraard ook wel aan mee. Het bevat ook wel wat lekker riffwerk, vooral tijdens de gitaarsolo.

Sugar Cane begint dan weer met enkele spacy geluiden wat de luisteraar doet hopen op een nummer zoals die vroegere UFO, toen de naam space rock voor hen leek te zijn uitgevonden. Helaas vervalt de band dan weer in dezelfde orgelgedreven bluesrock.

UFO Band 2014 print 1Gelukkig kan je op zo’n momenten altijd een beroep doen op een schitterende leadgitarist. Vanuit die enorme voetsporen van Michael Schenker weet Moore bij momenten toch de saaie nummers op te smukken met wat knetterend gitaarsoleerwerk. Ware het niet zonder hem, we hadden ergens tijdens Run Boy Run of Sugar Cane allang liggen indutten.

Het ziet er dus naar uit dat UFO er meer dan ooit klaar voor is om bij het lijstje van bands gevoegd te worden die ooit de wereld enkele geweldige albums rijker gemaakt hebben, maar intussen toch over hun hoogtepunt heen zijn. En daar hoef je je na een carrière van meer dan 45 jaar niet over te schamen. Veel bands zullen dat lijstje trouwens nooit halen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s