Ython – Titanomachy

n-ython-576-4Nog eentje om toe te voegen aan het rijtje van Vlaamse debuutalbums. Na een eerste demo eerder dit jaar heeft het Antwerpse Ython nu ook haar eerste full album uit. Op ‘Titanomachy’ verpakt het viertal haar liefde voor Griekse mythologie in een soort moderne melodieuze metal.

2015 is een belangrijk jaar voor de Antwerpenaren van Ython. Na enkele jaren van zoeken, werken en vooral veel uitproberen, konden ze met hun eerste demo eindelijk een tastbaar resultaat voorleggen aan de wereld. Slechts enkele maanden later krijgen we al een eerste volledige plaat met acht nummers voorgeschoteld. En daar valt wel wat aan te bespreken.

Veel wordt al duidelijk vanaf opener Kronos and Zeus, dat al direct een goed voorbeeld geeft van zowel de favoriete lyricale thematiek als de typische sound. Modern klinkende metal met veel melodie en proggy kenmerken. Cleane vocals, als komt een verdwaalde grunt al eens om de hoek piepen. Tijdens Black Shield Nymph krijgt zanger Walter ‘Walla’ Mennekens versterking in de vorm van gastvocaliste Kathy Baeyens. De band tast graag haar grenzen af, zoveel is duidelijk.

siteMaar is de muziek ook goed, kan u zich dan afvragen. Op hun eerste plaat levert Ython toch al enkele geweldige nummers af. Neem nu Prometheus’ Gift. Proggy doch zeer goed in het gehoor liggend, en dan die gitaarsolo: geen egotripperij à la Eddie Van Halen, maar melodieus en het geheel heel goed ondersteunend. Het hoogtepunt is het langere Complex. De band toont met dit soort nummers over heel wat potentieel te beschikken.

Laat het wel duidelijk zijn dat de Antwerpenaren ook nog wel wat werk voor de boeg hebben. Vooral wat de productie betreft, moeten ze hun draai nog wat vinden. Qua songwriting blijken ze dan weer graag te experimenteren, wat resulteert in nummers zoals afsluiter Cthulhu Fftagn, waarop na praktisch een volledig album van cleane vocals plots vooral gegrunt wordt. Maar indien ze langs de andere kant de flow van tijdens Complex kunnen spreiden over een heel album, en die productie dan ook nog eens goed verzorgd wordt, dan geraakt Ython zonder enige twijfel in het lijstje van geweldige metalbands van eigen bodem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s