Hammer Fight – Profound and Profane

hammerfightalbumjanDat de recent ter ziele gegane Lemmy met zijn band Motörhead zijn stempel heeft gedrukt op de rock-‘n-rollwereld lijdt absoluut geen twijfel. De Amerikaanse thrash-‘n-rollers van Hammer Fight zijn daar een zoveelste voorbeeld van. Zij hebben met ‘Profound and Profane’ een tweede van testosteron overlopende full album uit.

Lyricaal tapt het viertal uit Capital City, New Jersey voornamelijk uit hetzelfde vaatje als de Britse oerrockers: een ideale soundtrack dus voor bij de zuippartijen, seksuele escapades en occasionele knokpartijen die in de gokhoofdstad van de Amerikaanse west coast ongetwijfeld dagelijkse kost zijn. Of toch in een Tarantinowereld waar stereotiepen heersen.

In dat opzicht is dat nieuwe album weinig nieuws onder de zon. Toppunt van een album vol sex, drugs en rock ’n roll is de bacchanaalhymne Gods of Rock n’ Roll. Al van bij de eerste “Raise your glass, get off your ass” is het met de pint in de hand meebrullen geblazen. Ook instrumentaal zit het met enkele snoeiharde riffs en uitgebreid duelleerwerk tussen gitaristen Todd Stern en Dan Higgins meer dan snor.

DSC_2935U zou zich nu kunnen afvragen of dat recept op de duur niet gaat tegensteken. Het is inderdaad zo dat de meeste nummers moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het niveau blijft echter hoog. Bovendien kom je al eens een aangename verrassing tegen, zoals het grotendeels akoestische Low & Broken. Op het eerste gehoor valt de grommende, hese stem van Drew Murphy niet direct te rijmen met een rustige ballade, maar vooral dankzij dat heerlijk intense refrein ben je direct helemaal mee. De stekker gaat er vervolgens weer in voor de gitaarsolo.

Dat het niet heel de tijd genadeloos gebeuk hoeft te zijn, bewijst ook het intense The Crate. Een beklijvende instrumental die de vergelijking met Metallicaclassics als Orion en Call of Ctulhu wel aankan. Zij het wel dat The Crate afklokt op net geen vijf minuten in plaats van negen.

U raadt het al. Hammer Fight kan op hun tweede album wel bekoren. Ze hebben de tijd genomen om alle details in orde te brengen en enkele ideetjes uit te werken. Nummers die er op een negatieve manier uitsteken zijn niet direct terug te vinden. Van geen wonder dus dat ze de aandacht wisten te trekken van Napalm Records, waardoor ze wellicht kunnen gaan denken aan een veroveringstocht doorheen het oude continent. Wij zullen er in elk geval bij zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s