Highrider – Armageddon Rock

a4234647535_10Hoe blijf je origineel in een genre als metal? Highrider is afkomstig uit Göteborg en combineert agressieve hardcoreriffs en -schreeuwen met een eerder klassieke keyboardsound. Het resultaat klinkt, zoals we nu op hun eerste EP Armageddon Rock kunnen aanschouwen, eerder sludgy.

Het orgel zet vanaf het begin van opener S=Txl de toon. De Zweden laten zich voornamelijk inspireren door de nucleaire dreiging van de jaren tachtig en het werk van regisseur/componist John Carpenter. U begrijpt dat die invloeden zorgen voor een spannend en eerder bedrukt sfeertje. Halverwege temporiseert de basgitaar, waarop de drum de spanning opbouwt. Als kennismaking met een nieuwe, jonge band kan dat tellen.

Met Agony of Limbo gaat de intensiteit, voor zover mogelijk, nog een beetje de hoogte in. Bij momenten komt ook Mastodon even piepen. Volledig volgens het thema krijgen we naar het einde van The Moment (Plutonium) een stukje van de befaamde atoombomspeech van Robert Oppenheimer te horen.

Met afsluiter Semen, Mud and Blood krijgen we naast veel agressie ook even een kort melodieuzer stukje met ruimte voor een korte gitaarharmonie. Samen met een wegvliegende helikopter nemen we afscheid, maar zeker niet definitief. Deze vier nummers smaken zonder enige twijfel naar meer. Highrider heeft immers een originele sound te pakken waar nog heel veel muziek in zit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s