Queen + Adam Lambert – Paleis 12

13418844_10209449165375799_43208538244621803_nIeder mens heeft zo z’n helden. Nederland heeft Cruijff, Gotham City wordt veilig gehouden door Batman en voor mezelf is dat al sinds m’n kinderjaren Brian May. Na de spijtige afzegging van vorig jaar is de legendarische gitarist gisterenavond toch met zijn Queenmaatje Roger Taylor en zanger Adam Lambert neergestreken in het Brusselse Paleis 12.

Het was het eerste ticket in mijn intussen uitgebreide map met concertherinneringen: een ticket van Queen + Paul Rodgers in het Sportpaleis (van Paleis 12 was er in 2008 nog geen sprake). Hoewel ik toen al enorm onder de indruk was mijn grote idool in levende lijve te zien, miste ik uiteraard het divagehalte van Freddie Mercury. Enter American Idolfinalist Adam Lambert, topzanger en diva eerste klas.

Het publiek zat al een jaar op haar honger, het enthousiasme was dus enorm toen May en Lambert bij de eerste noten van One Vision elk van een kant al vanachter het reusachtige doek met Queenlogo kwamen piepen. Enkele seconden later verdween dat doek in de nok en waren we vertrokken voor een twee uur durende trip down memory lane. Tijdens Fat Bottomed Girl ging May even de hele band af met de camera die op zijn Red Specialgitaar gemonteerd zat. Killer Queen was voor Lambert dan weer de aanleiding om vooraan de catwalk de show te komen stelen in een grote troon.

Hits Don’t Stop Me Now en Somebody To Love gingen er vlotjes in en met het akoestische intermezzo Love of My Life verkleinde May op zijn krukje de zaal eventjes tot de grootte van een gemiddelde Vlaamse huiskamer. Traditioneel zingt hij dit nummer ook zelf, al liet hij het grootste stuk gewoon voor het publiek. Voor A Kind of Magic gaf hij de zangmicrofoon dan weer door aan drummer Roger Taylor. Acht jaar geleden leek die nog zijn beste tijd te hebben gehad. Nu kwam hij meermaals vanachter zijn drumstel gekropen met zijn glorious silver beard. Nadat de crew een alternatief drumstel had klaargezet vooraan op de catwalk, kroop Taylor erachter om een drumgevechtje te starten met zoonlief Rufus, die als percussionist meetoert. Under Pressure werd, wat had u dan gedacht, opgedragen aan David Bowie.

Laten we vervolgens Who Wants to Live Forever even vernoemen om het grote pijnpunt van de avond bloot te leggen. Van bij de start van de indrukwekkende lichtshow met een grote discobal die nederdaalde (maar al heel de avond), hield het publiek massaal de gsm in aanslag om honderden foto’s en video’s van verschrikkelijk slechte kwaliteit te maken. Vele mensen zagen Lambert dus liever vanachter hun klein schermpje zijn longen leegpompen. Wat een stem touwens. Hoe die in American Idol in godsnaam gestrand is op de tweede plaats, zal voor altijd een raadsel blijven. In elk geval, beste amateurcameramensen, u bent waarlijks de aids van de eenentwintigste eeuw. Verschrikkelijke ziekte overigens.

Net nog geklaagd over een dominante moeder tijdens Tie Your Mother Down, maar vlak daarna toch terug erbij gaan slijmen, geen kat die ermee zat toen het tijd was om massaal Bohemian Rhapsody te gaan meekwelen. Lambert en een video van Freddie namen elk een strofe voor hun rekening alvorens May helemaal vooraan de show kwam stelen met die prachtige gitaarsolo. En dan scaramouchen maar!

queen

Radio Gaga vormde het einde van de reguliere set. Voor het duo We Will Rock You/We Are the Champions kwam de band, die nog aangevuld werd met bassist Neil Fairclough en vijfde Queenlid Spike Edney op de toetsen, nog eens wat extra vuur in de keet brengen. Vier grote confettikanonnen zorgden voor een golden shower, gelukkig met papiersnippers.

Met Lambert hebben May en Taylor dus echt wel een zanger slash diva beet die voor een waardig eerbetoon aan Freddie kan zorgen. Al in het begin van de avond maakte hij duidelijk dat het voor hem een grote eer is om met twee legendes te mogen samenwerken. Freddie zou er ongetwijfeld mee op de foto willen, en wat daarna nog zou gebeuren tussen de twee, dat laat ik aan uw zieke verbeelding over.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s