Graspop 2016 Report – Zaterdag

graspop2016affichecomplet1Black Sabbath en King Diamond hebben hun boeltje intussen ingepakt. Het weekend is meer dan behoorlijk ingezet. Zaterdag is de dag van Nightwish en Volbeat. En van de Rode Duivels. Ook op Graspop, vooral van de Rode Duivels zelfs.

Voetbal is maar bijzaak, maar het is wel de belangrijkste bijzaak ter wereld. Wanneer het nationale elftal een wedstrijd speelt op het Europese Kampioenschap, dan verdwijnt de muziek zelfs voor menig festivalganger eventjes helemaal naar de achtergrond. Ook op Graspop floepte iets voor de klok van drie uur een groot scherm aan vlak bij de ingang van het festivalterrein (wat toch een tamelijk ongelukkig gekozen plek blijkt te zijn). Bosjes metalfans troepten samen om de wedstrijd tegen Ierland te volgen. Op de main stages zijn Skillet en Killswitch Engage de kinderen van de rekening.

Met het weer ging het intussen helemaal verkeerd. Rond de rust brak de hemel open. Wanneer Romelu Lukaku ‘de onzen’ op voorsprong trapte, was de miserie echter direct helemaal vergeten. België freewheelde verder naar de overwinning en wij richtten onze aandacht terug op de hoofdzaak van het weekend. We trokken richting main 1 voor de thrashers van Testament. Met nummers als Over the Wall, The Preacher en Practice What you Preach brachten Chuck Billy en zijn mannen de focus direct terug op de muziek. Afsluiten deden ze met The Formation of Damnation.

Van Bay Area Thrash naar Florida death metal is maar een kleine stap. In dit geval van main 1 naar de marquee. Daar kregen we Obituary. Na een instrumentaal Redneck Stomp vervoegde vocalist John Tardy zijn maats voor Century of Lies. Ook hij bleek het voetbal te hebben gevolgd. De performance was scherp, maar door de vele onderbrekingen tussen nummers door bleek de vaart toch niet echt in het optreden te komen.

Bij hun vorig bezoek aan Graspop stonden de Zweedse satanisten van Ghost nog ergens vroeg in de namiddag gepland met een allesbehalve boeiende show, een geweldig nieuw album en een piekfijne doortocht door de Gentse Vooruit later prijkten Papa Emeritus en zijn volgelingen al om 20u op main 2. En dat blijkt aan de opkomst te zien meer dan terecht. Nieuwe nummers als Spirit, From the Pinnacle to the Pit en Cirice gingen er weer vlotjes in en met zijn bindteksten en introductie van afsluiter Monstrance Clock (een ode aan het vrouwelijke orgasme) kreeg PEIII de liefhebbers van de betere schunnige humor ook mee. Wat een progressie hebben die anonieme Zweden geboekt.

Als je naam gescandeerd wordt als alternatieve groet onder metalheads, dan heb je iets bereikt. Alle respect dus voor Slayer, dat daarna op main 1 geprogrammeerd stond. Na een weloverwogen besluit trokken we toch richting metal dome voor Rival Sons. Een beetje een vreemde eend op een festival als Graspop. De Amerikanen zijn hier voornamelijk verzeild omdat ze het voorprogramma verzorgen van Black Sabbath. Toch weten de Amerikaanse rootsrockers ook het zwaarste festival van de lage landen in vervoering te brengen. Ze koppelen goeie nummers aan veel présence en hun grote enthousiasme doet de rest. Tegen Keep on Swinging rouwde er niemand in de dome nog om dat ze Slayer hebben moeten missen.

Wanneer we direct na afloop richting marquee trekken, komen de noten van L’enfant Sauvage ons al tegemoetgevlogen. Met Gojira staat daar de vaandeldrager van het hardere Franse genre het beste van zichzelf te geven. En dat de band rond de broers Joe en Mario Duplantier wereldwijd aan populariteit wint, moge duidelijk zijn. De tent stond afgeladen vol. En dat tegelijk met headliner Nightwish. Van het de dag ervoor verschenen album ‘Magma’ kregen we overigens al Silvera en Stranded mee.

De weergoden lieten ons die dag volledig in de steek. Gelukkig stonden er geen headliners in fluo aangeduid op mijn schema. In plaats van Volbeat konden we immers ook Abbath gaan bekijken in de marquee. De voormalige frontman van Immortal kon dan wel op minder belangstelling rekenen dan zijn Franse voorgangers, maar zonder daarmee in te zitten, kleefde hij enkele Immortalnummers aan nieuwer werk vanop zijn self titled soloplaat. Opnieuw verschillende goeie performances gezien, een Belgische overwinning en bovendien voorspellen ze goed weer voor de laatste dag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s