Pain of Salvation – Remedy Lane Re:visited

remedy2blane2brevisited2b2528remixed2b25262brelived25292b252820162529Wat gaat er boven een weluitgewerkte proggy conceptplaat? Het Zweedse Pain of Salvation wist die klepel zo’n kleine vijftien jaar geleden al goed hangen, dat bewezen ze met hun magnum opus ‘Remedy Lane’. Tijd om nog eens te oogsten, moeten ze gedacht hebben. En geef hen maar eens ongelijk.

Aan fans van al wat zich ergens tussen Queensrÿche en Dream Theater bevindt is het  wellicht onnodig om Pain of Salvation nog voor te stellen. Het Zweedse vijftal was in 2002, na drie platen, nog op zoek naar een duidelijke identiteit. Op eerdere conceptplaten zoals hun debuut ‘One Hour By the Concrete Lake’ en ‘The Perfect Element I’ hadden ze al blijk gegeven van grote technische vaardigheid, maar het was pas met ‘Remedy Lane’, toen ze hun complexe songstructuren wisten te combineren met bezwerende melodieën, dat hun ster voorgoed vertrokken was.

Voor de gelegenheid kwam frontman Daniel Gildenlöw nog eens samen met productiemastermind Jens Bögren om de hele plaat nog eens volledig te remixen. Van de deemoedige klanken van Ending Theme over het tegendraadse drumwerk tijdens het prechorus van Rope Ends tot de laatste noten van de apotheose van Beyond the Pale. Nog meer dan vroeger geldt wanneer ‘Remedy Lane’ toertjes draait, moet je ons een dik uur lang gerust laten.

Press_photo_01Een remix is meestal een goeie gelegenheid om ook wat bonusmateriaal op de fans los te laten en ook hier stopt het uiteraard niet na die dertien geweldige nummers. Op de hoes prijkt namelijk het onderschrift “Re:mixed & Re:Lived”. Rara wat zouden we op het tweede schijfje nog terugvinden?

Een heruitgave van een klassiek album is nooit compleet zonder enkele liveversies, maar ook daarin doen de Zweden een effortke. We krijgen namelijk een integrale live-uitvoering voorgeschoteld vanop het ProgPower USA Festival in 2014. Het is pas live dat je een goed beeld krijgt van de ware capaciteiten van een band, en die zijn in het geval van Pain of Salvation meer dan indrukwekkend. Dat is bij deze nogmaals bewezen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s