Het Groot Verlof Presents Status Quo

schermafbeelding-2015-08-13-om-10-07-42-1024x5301Wa komt gijle hier doen? ‘t Zijn toch Gentse Feesten?” Tot zover het plaatselijke ontvangstcomité in studentenstad Leuven. Je zou het voor een kind van Artevelde als vorm van verraad kunnen beschouwen, maar het laatste concert van de Britse boogierockband der bands Status Quo op Belgische bodem wou ik nu eenmaal voor geen Gents Feest ter wereld missen.

De zon kwam er al net iets minder prominent door dan de afgelopen dagen en de vele hoge gebouwen op de oude markt zorgden ook voor de nodige schaduw. Voor aanvang begon het warempel zelfs eventjes te druppelen. Het zou dan toch niet die grote pufpartij gaan worden. Rond zes uur betraden de Vlaamse oerpunkers van The Kids dan vervolgens het podium. Het viertal rond zanger/gitarist Ludo Mariman hield de vaart in de show en beperkte zich qua randanimatie tot een beetje vermaak met de megafan vooraan het publiek en een gezonde dosis smoelentrekkerij. Hit There Will Be No Next Time zat ergens net over halverwege in de set. Als bisnummer kregen we nog If the Kids Are United van Sham 69 mee.

Na de stevige opener mocht het er eens wat minder hard en vooral triestiger aan toe gaan. Met een kort doch veelzeggend “Hallo Marktrock”, groette Frank Vander Linden zijn publiek. “Wij maken triestige muziek voor triestige mensen.” En toen vatte De Mens opener Pijn – Dronkenschap – Verdriet aan. Voor het grootste stuk van Irene had Vander Linden dan weer helemaal geen instumentale begeleiding nodig. Meteen flikkerde hij er ook nog Jeroen Brouwers tegenaan. Nog snel even zijn bassist binnendoen om het publiek nog wat extra te pleasen, de kale frontman amuseerde zich, maar hielp zo wel de vaart wat naar beneden. Een nummer moeten herbeginnen omdat niet iedereen hetzelfde aan het spelen is, helpt uiteraard ook niet echt. Dat begon dan toch te beteren tot Ergens Onderweg alweer het einde inluidde.

DSC_0045De band van de avond was zonder enige twijfel Status Quo. Gitarist Rick Parfitt is nog herstellende van een hartaanval, maar hij had blijkbaar toch een briefje laten afleveren aan de organisatie. Als vervanger hadden de Britten de Ier Richie Malone meegebracht. “Paddy Malone” volgens frontman Francis Rossi, kwestie van zijn afkomst nog wat meer in de verf te zetten. Ze stoppen dus met touren, maar aan hun spelplezier viel dat niet af te leiden.

Al vanaf opener Caroline amuseerden de oude knarren zich kostelijk. De jonge garde – naast Malone moet ook drummer Leon Cave de veertig nog passeren – wisselde enkele veelzeggende blikken uit telkens wanneer showman Rossi zijn duivels weer ontbond. Na drie nummers moest de frontman al even op adem komen en smeet er dan maar wat typische Britse bindteksten tegenaan. In the Army Now bracht het vuur in de set. De apotheose kwam dan met het viertal Roll Over Lay Down, Down Down, Whatever You Want en het eeuwige Rocking All Over the World. Voor de hogere en krachtigere uithalen moesten toetsenist Andy Brown en bassist John Edwards al eens tussenbeide komen, maar dat minderde niets aan de hoge amusementswaarde. We zullen ze missen.

Om de avond helemaal compleet te maken, daarvoor moesten The Scabs zorgen. Frontman Guy Swinnen maakte zich opnieuw populair door deel te nemen aan het televisieprogramma Liefde voor Muziek, maar de echte muziekliefhebbers zien hem ongetwijfeld veel liever naast zijn maatje Willy Willy staan. Met hits als Don’t You Know, Hard Times, Nothing On My Radio en bisnummer Matchbox Car kregen ze het vermoeide publiek wel nog aan het meebrullen en -dansen, hoewel de muzikanten on stage voor het grootste deel elk op hun eilandje bleven staan. Een schril contrast met hun voorgangers.

We hebben ons dus wel weten te amuseren, daar in de op één na mooiste studentenstad tijdens het Groot Verlof. We hebben er dan wel Laura Tesoro, Bandits en Alex Agnew voor moeten missen, maar de Gentse Feesten duren gelukkig nog tot en met zondag. Dan rest mij enkel nog even onze sponsors te bedanken! (wie aanwezig was, begrijpt ongetwijfeld wat ik hiermee bedoel)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s