Amon Amarth – Vorst Nationaal

Na hun geslaagde doortocht eerder dit jaar op de meest verzopen Graspop van de laatste jaren, kwamen de Zweedse vikings van Amon Amarth hun kunstjes nog eens vertonen. Ditmaal namen ze het zekere voor het onzekere en toch maar de beschutting van Vorst Nationaal opgezocht. In hun voetsporen volgden ook Testament en het eveneens uit datzelfde Zwedenlandje afkomstige Grand Magus.

13423986_1206298339403929_194550603319814974_n

Tot wat dat drietal onder leiding van zanger/gitarist Janne “JB” Christoffersson in staat is, dat wisten we ook al sinds Graspop eerder dit jaar. Toen begaf zelfs een deel van het decor het in de metaldome. Ook nu wisten ze de massa warm te maken met hun ouderwetse en voor diehards van de nog volgende bands wellicht net iets te gezapige heavy metal. De samenzang tijdens afsluiter Hammer of the North weerklonk in elk geval uit heel wat kelen.

Testament wordt wel eens de grootste thrashmetalband genoemd die net de big four niet wist te halen, maar dat trekt de bende van zanger Chuck Billy zich niet al te hard aan. Met ‘Brotherhood of the Snake’ hebben de Bay Area thrashers net een zoveelste bewijs uit dat ze na meer dan dertig jaar nog altijd relevant zijn. Zeker de terugkeer van leadgitarist Alex Skolnick zo’n dikke tien jaar geleden is daar niet vreemd aan. Van die splinternieuwe schijf (nog maar sinds 27 oktober in de winkelrekken) haalden naast de titeltrack ook Stronghold en The Pale King de setlist. Met Into the Pit en Over the Wall ging het dak er pas echt af. Spreekwoordelijk uiteraard.

Het decor van Amon Amarth bleef tot vlak voor het begin grotendeels verborgen achter enkele zwarte spandoeken, maar van zodra het bebaarde vijftal het podium betrad en Pursuit of Vikings aanvatte, werd de reusachtige vikinghelm met daarop het drumstel van nieuwste aanwinst Jocke Wallgren toch blootgelegd. Vlak voor First Kill kwam dan ook de backdrop met de Jomsviking piepen.

De pyro mocht dan wel achterwege blijven, toch viel er heel de avond door genoeg te beleven op het podium. Zo was er met meerdere rookkanonnen gezorgd voor een brandveilig alternatief en kwamen twee vikings meermaals elkaar het hoekje om helpen. Veel tijd werd tussen nummers door niet verloren en voor we het goed en wel beseften kwam met War of the Gods de reguliere set tot een einde.

Vooraleer de eerste encore Raise Your Horns aan te vatten, nam de band even de tijd om te toasten op het Brusselse publiek dat net zoals alle andere één van de beste ter wereld bleek te zijn. De laatste vette schijf van de avond was dan weer Twilight of the Thunder God, waarvoor warempel een opblaasbare draak van stal gehaald werd. Vocalist Johan Hegg ging hem te lijf met zijn enorme hamer en zo kwam naast de draak ook tegelijkertijd een mooie avond aan haar jammerlijke einde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s