Overkill – The Grinding Wheel

overkill_-_the_grinding_wheelSommige artiesten vinden zichzelf geregeld opnieuw uit. Overkill is zo mogelijk het complete tegenovergestelde daarvan. De bende thrashers uit New Jersey wijkt al 37 jaar en maar liefst zeventien albums lang amper af van hun beproefde succesrecept. Of het moest zijn dat Blitz en co voor ‘The Grinding Wheel’ het spreekwoordelijke geweer toch plots van schouder veranderen.

Om vier decennia te vervolmaken zonder al te veel in te boeten aan kwaliteit, is maar bitter weinig bands gegeven. Toch blijft Overkill er in slagen om verfrissende en verrassend catchy thrash uit te spuwen. Met Mean Green Killing Machine gaat ook die achttiende plaat alvast goed van start. Qua catchiness beleven we met Our Finest Hour spoedig een hoogtepunt.

Ook instrumentaal zit het opnieuw dik snor. Tijdens Shine On kregen we alvast een gitaarharmonie om van te snoepen en aan het begin van The Long Road vliegen de vonken opnieuw uit de gitaren van Dave Linsk en Derek Tailer. Tijdens het chorus is het dan weer opnieuw catchiness troef.

Het is helaas ook niet allemaal zonneschijn en regenbogen. Die vervelende melodie van Let’s All Go to Hades die nog een hele tijd door je hoofd blijft spoken bijvoorbeeld. Het blijft gelukkig wel bij dat ene nummer. Met Come Heavy en Red, White and Blue wordt er spoedig weer lekker ouderwets gethrasht.

Naar het einde toe krijgen we toch nog wat afwisseling voorgeschoteld. Tijdens de epische titeltrack wordt het tempo wat meer gedrukt, waardoor het nog net iets gemakkelijker wegluistert. Tot iets voorbij halverwege wanneer de furie toch weer even volledig losbarst. Het ware een leuke afsluiter geweest, maar toch is de leute nog niet helemaal voorbij. Met Emerald kruipt Blitz nog even in de huid van de legendarische Thin Lizzyfrontman Phil Lynott.

Wat zou ik voorts zoal over ‘The Grinding Wheel’ kunnen vertellen? Typisch Overkill zoals we ze altijd al gekend hebben, dat behoeft nu eenmaal weinig uitleg. Aan een mijlpaal in de muziekgeschiedenis – of die van de band – hoeft u zich niet te verwachten, maar het is wel degelijk opnieuw een heel leuke schijf geworden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s