Ex Deo – The Immortal Wars

ex-deo-the-immortal-warsEx Deo, was dat niet dat zijproject van Kataklysmfrontman Maurizio Iacono met de cheesy videoclips? Inderdaad. Het Romeins geïnspireerde symfonische deathmetalproject van de Italiaan en de Canadezen ging na het tweede album ‘Caligula’ voor onbepaalde tijd in de koelkast, maar nu is daar met ‘The Immortal Wars’ enkele jaren later toch weer een nieuwe schijf.

Met onder meer piraten, vikings, ruimtemonsters en satanistische sekteleden in de gelederen, kunnen we wel stellen dat de metalwereld een tamelijk eclectische mix aan mensen bevat. Met Ex Deo kunnen we daar ook oude Romeinen aan toevoegen. Na ons eerder te hebben geïnformeerd over Romulus en Caligula, heeft het vijftal op ‘The Immortal Wars’ nu het levensverhaal van de Carthaagse krijgsheer Hannibal Barkas (je weet wel, die gast met zijn olifanten) van een gepaste soundtrack voorzien.

De epicness spat er in elk geval alweer vanaf de eerste noten van The Rise of Hannibal vanaf. Die typische mix van zware gitaren en drums met een overvloed aan symfonische elementen is wellicht geen spek voor ieders bek en ook aan die overly serious teksten over koene krijgers en moedige soldaten is het even gewoon worden. Eens de aanpassingsperiode achter de rug is, kunnen we weliswaar beginnen genieten. Cheesy of niet, het is nu eenmaal een lekkere brok muziek.

ex-deo_300dpiZoals u ongetwijfeld al had afgeleid, is het weerom zeker geen verzameling hapklare liedjes geworden. Het heeft eerder iets soundtrackachtigs. Voor veel liefhebbers van de meer extreme subgenres die onze prachtige metalwereld rijk is, zal het soms wel wat te clean en gepolijst zijn. Een Crossing of the Alps bijvoorbeeld bevat wel nog genoeg splinters om interessant te zijn. Spijtig genoeg heb je voor de lekker groovende nummers als Cato Major: Carthago Delenda Est! en Ad Victoriam opnieuw een reminder dat de verhaallijn net iets belangrijker is, in de vorm van het korte tussenstuk Suavetarilia.

Samengevat is het opnieuw een hele leuke Ex Deoplaat geworden, misschien wel de beste to date. Soms echter net iets te theatraal naar mijn bescheiden smaak, maar laat dat u als fan zeker niet tegenhouden. Het moet niet altijd hetzelfde zijn en dan is deze Ex Deo gegarandeerd een goeie keuze.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s