Obituary: “wij zijn Obituary!”

627451Met meer dan dertig jaar ancienniteit en straks tien platen onder de arm mogen we Obituary stilaan gaan omschrijven als veteranen in de metalwereld. Hun nieuwste worp zal simpelweg onder de naam ‘Obituary’ door het leven gaan en bassist Terence Butler was bereid om ons nog wat meer info te verschaffen.

Binnen enkele weken ligt de nieuwe schijf in de winkel. Is dat voor ervaren mannen zoals jullie stilaan business as usual aan het worden?

Terence Butler: Die zal inderdaad vanaf 17 maart verkrijgbaar zijn via Relapse Records. Het ging inderdaad vlot, maar eveneens zeer hectisch. We hadden namelijk de Battle of the Bays tour gepland en het album moest voor de tour al volledig geschreven en opgenomen zijn. Sommige gitaarstukken hebben we zelfs nog opgenomen toen we al op hotel zaten.

Hoe zou je de nieuwe nummers vergelijken met het oudere materiaal?
Op je achttiende muziek schrijven is wel compleet anders dan op je veertigste. Wanneer je jong bent, is het leuk om razendsnelle muziek te schrijven met veel tempowisselingen en breakdowns. Nu ligt de focus voornamelijk op goeie songstructuren en catchy riffs. Toch blijft die gepatenteerde Obituarysound die iedereen als sinds ‘Slowly We Rot’ van ons gewoon is, wel altijd heel sterk aanwezig.

Wel opmerkelijk dat jullie na al die jaren nu plots kiezen voor een self-titled album. Hoe zit het daar mee?

Daar moet zeker niet al te veel achter gezocht worden. Het is wel ons tiende album, dat is al een mijlpaal. Daarnaast hadden we het gevoel dat we qua titel en artwork met ‘Inked in Blood’ ergens een piek hadden bereikt. Daar zouden we wellicht niet boven kunnen. We hadden dus iets van: laten we dan maar gewoon de andere kant op gaan en simpelweg gaan voor een statement. Wij zijn Obituary!

Jullie blijven een van de meest succesvolle en relevante death metalbands. Waar schuilt volgens jou de succesfactor van Obituary?

Wel, om te beginnen hebben we uiteraard onze geschiedenis mee. Obituary is een van de allereerste bands uit de Florida death metalscene en we staan er nog steeds. Dat is sowieso al een enorm voordeel tegenover nieuwere bands. Hoeveel bands kunnen zeggen dat ze mee een nieuw genre hebben gepionierd en dat ze na dertig jaar nog constant goeie albums blijven uitbrengen? We hebben een geschiedkundige achtergrond, een soort van cultaanhang.

Met opnamesessies, tours en een nieuw album blijft het enorm hard gaan voor jullie. Ook deze zomer trekken jullie opnieuw richting Europa.
Inderdaad. We komen in augustus opnieuw naar België voor Alcatraz Metal Festival. Daarnaast staan we gepland op Bloodstock in het VK, Hellfest in Frankrijk, Summer Breeze in Nederland en nog een aantal festivals. We zijn bovendien nog aan het kijken om tussendoor nog een aantal shows in te plannen.

0c33705393f81342e03db571b50305b7daa24778

Je hebt het eerder al over de gepatenteerde Obituarysound gehad. Welke rol spelen John, Donald en Trevor, die al van bij het begin lid zijn, daarin?
Zonder ook maar één van hen had Obituary heel anders geklonken. John heeft een heel herkenbare stem en ook Trevors specifieke gitaartoon en Donalds drumpartijen zijn essentiële onderdelen van de sound die de mensen van ons gewoon zijn. Het zou gewoon Obituary niet zijn moest één van hen wegvallen.

Hoewel metal en grammys nooit echt een goedgeslaagd huwelijk zijn geweest, had ik graag ook even gepolst naar jouw mening over de keuzes van dit jaar.
Ik sta volledig achter die keuze! Megadeth verdient wel een Grammy. Toch ben ik eens benieuwd naar de criteria voor een nominatie. Ik vond het nogal een vreemde mix van genomineerde artiesten. Kijken ze naar albumverkoop, populariteit of is het een kwestie van de juiste mensen kennen? Mijn eigen Grammy van dit jaar zou echter naar Watchtower gaan (een Amerikaanse progmetalband die al even aan hun comebackalbum werkt en vorig jaar alvast de EP ‘Concepts of Math: Book One’ uitbracht, red). Wat andere genres betreft, daar heb ik wat te weinig voeling mee. Geen idee wat voor pop- of countrymuziek er goed of populair is.

Nog zoiets wat Obituary uniek maakt in de deathmetalwereld, is jullie project rond kattenopvang. Kan je iets meer vertellen over Metal Meowlisha?
Dat is voornamelijk Donald zijn ding. Hij is enorm begaan met het lot van katten en dieren in het algemeen. Zo’n tweemaal per jaar houdt hij een benefiet waarvan de opbrengst gaat naar zijn centra waarin hij katten verzorgt en eten geeft. Hij zoekt dan telkens een vijftal locale bands die willen optreden en meezorgen voor donaties en de juiste voorzieningen.

Wat willen jullie tot slot nog bereiken in deze wereld?

Wereldwijde metalheerschappij en een Grammy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s