Civil War – De Kreun

civilwarlastfullcdNaast hun intussen bekende festival waagt de organisatie van Alcatraz zich ook meer en meer aan clubshows. Als uitvalsbasis kiezen ze resoluut voor de Kreun in Kortrijk. Ditmaal brachten ze het Zweedse Civil War naar West-Vlaanderen.

Stiptheid is een deugd waar helaas niet iedereen kaas heeft van gegeten. Voorprogramma Athanasia zou omstreeks 19u40 het podium moeten betreden, maar met de klok van acht uur bleek de deur van de concertzaal nog steeds dicht te zijn. De lobby begon intussen al aardig vol te lopen. Eens we toch binnen geraakt waren, was de zaal alvast verduisterd zodat het trio uit Los Angeles direct kon beginnen spelen.

Met hun matchende Flying V-gitaren brachten de Amerikanen aanvankelijk ietwat logge true metal met zowel grunts als vocale harmonieën. Toen ze wat beter waren opgewarmd, ging het dan weer richting thrash metal. Visueel zat het wel goed, met een piekfijne lichtshow en ook muzikaal was er weinig op de performance aan te merken. Ideale opwarmer dus en het al talrijk opgekomen publiek bleek dat wel te appreciëren. Na het optreden bleef frontman Caleb Bingham tussen het opruimen door nog wat tateren met enkele fans en fotografen en bassist Brandon Miller onderbrak met veel plezier zijn werk om nog wat plectrums uit te delen.

Met succesvolle Franse bands kan je geen volledige festivalline-up samenstellen, maar Nightmare zou toch ergens bovenaan prijken. Net onder Gojira uiteraard. Het vijftal uit Grenoble bestaat al sinds 1979 en heeft sindsdien al een heel spectrum aan subgenres verkend. Met de Vlaamse zangeres Magali Luyten, die als echte Leuvense Stella bleek te verkiezen boven Jupiler, gaan ze nu de female frontedtoer op. Het talrijk opgekomen Franse publiek trok richting podium en zorgde voor een warme ontvangst.

De band was in goeie vorm, “Ai thienk they were louder in Holland yesterday”, wist bassist Yves Campion in gebroken Engels sluw gebruik te maken van onze collectieve haat jegens onze noorderburen. Muzikaal was het dan weer net iets minder mijn ding. Weinig beklijvend en ook afwisseling is vaak ver te zoeken. Het enthousiasme van voornamelijk frontvrouw Luyten – met haar droge, zware stem – maakte gelukkig veel goed.

Over nieuwe zangers gesproken: ook hoofdact Civil War brak onlangs met frontman Nils Patrick Johansson. De niet al te ondankbare taak om hem de vergetelheid in te zingen was voor Kelly Sundown Carpenter, die nog maar aan zijn vierde optreden met de Zweden toe was. Voor de liefhebbers van metal facts: de Texaan was ook ondermeer te horen met gitaarheld Rusty Cooleys band Outworld.

Bij zusterband Sabaton gaat er dan wel heel veel aandacht uit naar de aankleding van het podium, bij Civil War was daar amper iets van te merken. De draden hingen nonchalant uit het keyboard van Daniel Mÿhr – die dan wel zijn baard in vlechtjes had geweven – en drummer Daniel Mullback nam gewoon plaats achter het drumstel van Nightmare, met de basdrums waar ook gewoon het logo van de Fransen op prijkte. Om te compenseren hadden ze wel mooi hetzelfde zwarte kostuum aan met blinkende knopen en ook de rookkanonnen en bankjes vooraan het podium ontbraken niet.

Ze lieten er weinig gras over groeien en hielden de vaart in de show. Geschiedenislessen zoals Gettysburg, Deliverance en I Will Rule the Universe (over Napoleon) gingen vlotjes naar binnen in het land dat kan meespreken over de veroveringsdrang van de Kleine Generaal. Na een klein uurtje zocht het vijftal – dat geen vervanger heeft gezocht voor de eveneens vertrokken bassist Stefan Eriksson en dus zonder bassist tourt – de coulissen op. Hoewel het intussen al na elven was, kregen we toch nog een encore in de vorm van de razende westernhymne Tombstone. Daarna kregen we ook nog Bay of Pigs, over president Kennedy’s voornaamste afspraak met de geschiedenisboeken, samen dan met die keer dat hij in een cabrio op citytrip ging door Dallas. Om af te sluiten, flikkerden ze er ook nog Rome is Falling tegenaan. En het Vlaams/Franse publiek – waaronder ook burgemeester Quickie – gaf Carpenter haar goedkeuring. Echt wel een verbetering, met alle respect voor Johansson.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s